CARBON CRUSHER: Det norske selskapet som driver med dypstabilisering av veier skal starte opp i USA.
Hjartdal-firmaet har 15-16 års erfaring med sin spesielle metode for å rehabilitere gamle og slitte veier, og amerikanerne er så interessert at firmaet fra Telemark nå etablerer seg i USA. Sted og lokasjon er ikke bestemt, faktisk er det litt drakamp om det.
- Flere av de vi samarbeider med, ønsker at vi skal etablere oss i nærheten av dem, sier adm. direktør Haakon Brunell.
Tre aktuelle stater
Det blir imidlertid i en av statene California, Arizona eller Washington, alle helt vest eller ganske langt vest i USA, og bortsett fra Washington er klimaet jevnt over mildt. Akkurat det er en vesentlig del av satsingen.
- Vi sender over en del utstyr fra Norge som kommer til å stå her, og så kan vi samarbeide med lokale her om annet utstyr. Det milde klimaet her gjør at vi kan jobbe året rundt, noe vi ikke kan i Norge, sier Haakon Brunell.
- Så tanken er å sende folkene deres over hit for å jobbe en stund når det er lite drift i Norge?
- Ja, i perioder. Men det kan nok også være aktuelt å ha egne folk her i USA, sier han.
Har avtale!
Faktisk er allerede den første rammeavtalen på plass, med en kommune i Arizona. Dette arbeidet ledes av Stine Norum på salg og marked. Hun har studert både i Arizona og California, og har jobbet intenst med kontakter innen veirehabilitering i lang tid. Dette bærer frukter, og det norske selskapet har fått med seg klimatec-investorer på prosjektet. Carbon Crusher har også kommet med i et støtteprogram i San Francisco som kalles Y Combinator og som støtter miljøvennlige startups.
- Vi satser i USA fordi det er et enormt marked, og fordi investorene også er interessert i vårt opplegg. Dette er en miljøvennlig metode å rehabilitere veier på, og det liker amerikanerne, sier Norum.
Slik fungerer det
Metoden går ut på å bruke kraftige traktorer som drivkilde, og enormt kraftige freser bak. Disse er delvis utviklet i Norge og i samarbeid med andre. I denne utviklingen skylder vi å nevne Lloyd Sundstøl som startet forløperen til selskapet som i dag heter Carbon Crusher, men Sundstøl er ikke med lenger nå.
Fresene knuser massene 25 cm ned i bakken, og i neste prosess blandes det inn lingnin- produkter. At man ikke bruker bitumen, og at man bruker massene som allerede er i veien, bidrar til å gjøre dette til en miljøvennlig rehabiliteringsmetode av vei. Til slutt komprimeres veien og kan tas i bruk enten som grusvei, eller man kan asfaltere på toppen. Knusingen utføres i en hastighet på 150-400 meter i timen, og gammel asfalt trengs ikke å fjernes. Den kan bli med i knuseprosessen.
- Vi har veier rundt Notodden som ble knust ned og rehabilitert med denne metoden for 15 år siden, og som tross telehiv og alt annet er i fin stand den dag i dag, sier Fredrik Walstad som jobber med drift.
Alaska til Australia
Walstad sier ryktet om metoden deres har spredd seg, og de har fått henvendelser fra «Alaska til Australia» om å ta oppdrag. Det går ikke, men Carbon Crusher har gjort flere jobber i Litauen, Polen og Romania. På Disse oppdragene blir Walstad involvert, reiser ned med egne folk, og lærer opp de som de samarbeider med på prosjektene. Man trenger ikke alltid å ha med alt av mannskap fra Norge, selv om kjernekunnskapen er avgjørende for at dette skal fungere.
- Det er mange som har forsøkt å kopiere oss, men som ikke har klart det, sier Norum.